• Imagine
  • Innovate
  • Design
  • Transform
  • Inspire
Loaded

The Malin South Gulch: Bold Design Unveiled

Post Image

On June 14, 2024, The Malin South Gulch opened its doors in Nashville, Tennessee, and it is nothing short of a visual and architectural marvel. Roísín Lafferty, from her Dublin-based multidisciplinary design studio, has transformed this space into a vibrant, other-worldly atmosphere where color, form, and scale coalesce to create an unforgettable experience.

Upon entering The Malin, visitors are greeted by a reception desk wrapped in bold vertical stripes, setting the tone for the rest of the space. This introduction is far from subtle; it boldly showcases the intricate interplay of custom interior design elements. The inlaid timber veneer corresponds to wall cladding, creating a continuous line-work that meanders throughout like a roadmap. This careful choreography of rooms blurs the lines between art and home furnishing, making every piece feel like an objet d’art.

furniture trends

The design of The Malin is a testament to the latest furniture trends, featuring contrasting jewel-tones and vibrant graphic patterns. Panoramic grid windows conjure sculptural silhouettes from furnishings awash in sunlight, creating a dynamic play of light and shadow. The strategic use of reclaimed and repurposed elements, such as high-gloss lacquer, burl wood, and marble, adds a touch of sustainability while echoing the district’s reinvention.

Ciarán McGuigan, The Malin’s founder and CEO, emphasizes the importance of the local community. “Nashville is a rising professional and cultural epicenter, with strong and vibrant local communities,” he says. “Roísín Lafferty’s confident concepts offer a fresh perspective within The Malin’s network and a downtown sensibility distilled through an imaginative and playful lens.” This vision is evident in every corner of the space, from the sleek modern bar with Malin blue cushions to the adaptive reuse project that houses 58 dedicated desks, seven private offices, five meeting rooms, 10 phone booths, a library, and a kitchen with a café area.

Generous fenestration allows daylight to draw attention to custom millwork, eclectic furniture, and captivating fixtures. The interplay of textures is masterfully demonstrated through accessories like rippled crystal desk dividers and luminaire accents by Bover and Santa & Cole. The typically cold cement floor is warmed by accent rugs and balanced by exposed ductwork, preserving a bit of the post-industrial feel of the complex.

The Malin South Gulch is more than just a co-working space; it’s a testament to the power of design in shaping our experiences. It stands as a beacon of innovative architectural updates, offering a plush live-work-stay playground that encourages cross-pollination between creative thinkers and professionals alike. For those interested in experiencing this blend of boldness, charm, and sophisticated design, a visit to The Malin is a must..

Prev
Geometric Ceramics, Blow-Up Installations, Black-Lit Rooms + More
Next
Aluminum Rounded Edges Chair: Minimalist Marvel